Piercings: schieten of piercen?

Deze vraag speelt vooral bij het zetten van piercings in het oor en in sommige gevallen de neus. Maar wat is het verschil en waar geef ik zelf de voorkeur aan? Ik kan je alvast verklappen dat ik alleen pierce. Ik leg je graag uit waarom en wat je kan verwachten als je bij mij je nieuwe piercing wilt laten zetten.

Schieten

Deze methode zie je het meeste bij oorbellen. Maar soms wordt het ook bij oorpiercings door het kraakbeen of in de neusvleugel gebruikt of zelfs op andere plaatsen. Bij de schiet-methode wordt het gaatje gemaakt met de oorbel zelf. Dit lijkt een fijne manier omdat het lekker snel gaat, maar het uiteinde van de oorbel is niet echt scherp. De enige manier om die erdoorheen te krijgen is om heel veel kracht te zetten. Hierdoor kan het wat meer ongemak geven en kun je meer weefsel dan nodig is kapot maken. Bij kraakbeen kan het helemaal gevaarlijk zijn. Het kraakbeen kan dan versplinteren, splijten of zelfs helemaal los komen van de huid. Misvorming van je oor is dan een mogelijk gevolg van je nieuwe oorbel. Je ziet deze methode voornamelijk bij juweliers, maar helaas zijn er ook piercers die deze methode nog gebruiken. Ook bij hen is het geen goed idee om te laten schieten, want schieten blijft schieten. Er zit veel verschil in verschillende ‘schiet-methodes’ maar ik heb er nog nooit één gevonden waarbij er helemaal steriel wordt gewerkt. Ook al zijn de houders van de oorbellen misschien los en steriel verpakt, op het apparaat waar deze houders ingezet worden kunnen huidschilfers en zelfs wondvocht of bloed opkomen. Dit afdoen met alcohol (of een ander middel) is niet hetzelfde als steriliseren. Hierdoor blijft de kans op kruisbesmetting aanwezig. Ook gebruikt niet iedereen die met het pistooltje schiet handschoenen, ook hierdoor bestaat de kans op kruisbesmetting. En mocht er iets gebeuren tijdens het schieten waardoor er ingegrepen moet worden, dan is er geen barrière tussen jouw huid/de oorbel die nu in je zit en de handen van degene die de oorbel schiet. 

Piercings: schieten of piercen?

Piercen

Bij de pierce-methode wordt er een gaatje gemaakt met een naald en niet met het sieraad. Dat klinkt misschien eng. Maar omdat de naald zo scherp is glijdt ie er doorheen en krijg je een mooi afgerond wondje. Hierdoor kan je piercing beter gaan genezen. Ook is de naald helemaal steriel en worden alle gebruikte materialen of weggegooid of opnieuw gesteriliseerd. Deze methode heeft dan ook mijn voorkeur en kom je bij mij voor een piercing dan wordt die altijd op deze manier gezet. Ook als ie in je oorlel komt. Dit is de enige manier waarop ik op een veilige manier, met gesteriliseerde materialen kan werken en kan piercen op een manier die geschikt is voor jouw lichaam. Het enige nadeel is dat piercen iets langer duurt dan schieten omdat eerst het gaatje gemaakt wordt en dan pas het sieraad erin wordt gezet, en dat is een extra stap. Het piercen zelf is alsnog een kwestie van seconden. De voordelen: plaatsing door een getraind oog, veilige materialen, volop keuze uit sieraden, minder complicaties en ongemak na het piercen. 

Piercings: schieten of piercen?Piercings: schieten of piercen?
Piercen vs schieten door Linda Bongarts

Sieraden

Ik kijk per persoon wat de juiste maat is van het sieraad dat bij het oor past zodat het staafje goed zit. Naast het piercen zelf speelt het sieraadje dat je erin doet ook een grote rol voor de genezing. De sieraden die ik gebruik zijn gemaakt van titanium of goud, glad afgewerkt en hebben een inwendige schroefdraad (care lijn) zodat hier ook platte topjes op gedraaid kunnen worden. Deze gebruik ik voor alle piercings in het oor, inclusief de oorbellen. Hierdoor heb je geen grote ‘vlinder’ of lang uitstekend staafje achter je oor zitten maar een klein plat schijfje tegen de huid. Mocht je er dan een keer op liggen dan prikt er in ieder geval niks in je nek of hoofd. In het begin krijg je een iets langer staafje omdat het normaal is dat de plek rondom de piercing iets gaat zwellen. En na een paar weken kijken we hoe het gaat en kan er als het nodig is een korter staafje in worden gedaan. 

Scholing

Ik doe ook mijn best om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de pierce wereld. Jaarlijks volg ik meerdere seminars, gegeven door de beste piercers ter wereld. Hiermee zorg ik ervoor dat ik up-to-date informatie heb over pierce technieken maar ook over bijvoorbeeld hygiëne en de verschillen in sieraden en materialen.

Kinderen

Oorlellen pierce ik in principe vanaf 6 jaar, maar alleen als jouw kind zelf aangeeft dat ook te willen. We gaan eerst even kletsen om te kijken of je kind begrijpt wat het precies inhoud en snapt dat het even pijn gaat doen. Wanneer hij/zij aangeeft dat ie dat begrijpt en er zelf ook niet aan mag zitten en nog steeds wilt dan kunnen we de piercing(s) zetten of we kunnen ervoor kiezen om het even te laten bezinken of een afspraak inplannen voor later. Ik zal ook vragen of jullie samen voor de verzorging gaan zorgen. Dat houd onder andere in twee keer per dag sprayen met een steriele zoutoplossing en niet met natte haren gaan slapen.

Piercings: schieten of piercen?Piercings: schieten of piercen?

Prijs

De prijs is afhankelijk van de sieraden die gekozen worden. De vanaf prijs voor twee piercings in de oorlel met de care lijn is €80,00 inclusief piercen en twee titanium piercings met ieder een titanium topje. Hiermee heb je keuze uit verschillende topjes met bijvoorbeeld Swarovski kristallen of synthetische opalen. Tegen meerprijs kun je kiezen uit heel veel verschillende andere topjes zoals bijvoorbeeld bloemetjes, trinity’s, 18k gouden topjes en noem maar op.

Contact

Ben jij klaar voor je nieuwe piercing en mag ik hem voor je gaan zetten? Leuk! Je kunt je afspraak makkelijk inplannen in de online agenda. Wil je alvast inspiratie opdoen? Bezoek dan eens de Sparkling Piercings Instagram pagina.

Piercings: schieten of piercen?

 

 

Nieuwe Wiki’s

Populaire Wiki’s

Piercing Zetten

Menu
Vragen? Stuur een appje