Eerste hulp bij piercing problemen

Doet je piercing erg zeer, komt er dik/gekleurd vocht uit, is ie flink opgezwollen, stinkt het en voelt het warm aan? Neem dan meteen contact op met je huisarts.

Mijn piercing doet pijn

Heb je je piercing pas een paar dagen of weken? Dan zal ie nog niet genezen zijn en is het normaal dat het nog een tijdje gevoeliger kan blijven. Echte pijn hoort het echter niet te doen, mocht dit wel het geval zijn dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen als je er (per ongeluk) tegen aan hebt gestoten of als je erachter bent blijven haken of als je erop gelegen hebt. Weet je dat een van deze dingen de oorzaak is. Probeer dan om dit te voorkomen. Ook kan het zijn dat je piercingsieraad te strak is gaan zitten, als dat het geval is zorg er dan voor dat er een groter sieraad inkomt. Zorg er wel voor dat deze steriel is en van glad afgewerkt titanium of 18K goud gemaakt is. Meer informatie over de verschillen in kwaliteit in piercingsieraden kun je hier vinden. Dit kan ook veel invloed hebben op irritaties; het sieraad zit voor langere tijd ín je lichaam en als het materiaal of de afwerking niet goed is dan zorgt dit voor problemen.

Mijn piercing is helemaal dik

Je piercing is helemaal opgezwollen en doet zeer. Kijk of je piercingsieraad nog genoeg ruimte heeft. Zit deze helemaal tegen of zelfs al wat in je huid te drukken? Laat er dan zo snel mogelijk een langer staafje/groter ringetje inzetten door een professional. Die kan met je meekijken voor de juiste maat. Tot die tijd is het verstandig om twee keer per dag een zoutbadje te doen en hierna te koelen. (scroll naar beneden voor de uitleg).

Mijn piercing heeft een droog bultje

Je piercing heeft een bultje om het gaatje gevormd. Deze bultjes kunnen verschillende oorzaken hebben maar vaak komt deze irritatie door teveel beweging (te lang een lang staafje), er op liggen of slechte afwerking van het sieraad. Het is hierbij belangrijk om de oorzaak van de irritatie weg te nemen want anders trekt het bultje misschien wel tijdelijk weg maar zal ie altijd weer terug komen. Dus heeft je staafje veel extra ruimte dan is het verstandig om voor een korter staafje te gaan. Draait je ring constant heen en weer en blijf je hier makkelijk achter hangen? Dan is misschien een kleinere ring een oplossing maar misschien is het wel nodig om tijdelijk voor een staafje te gaan. Lig je veel op je piercing? Zorg er dan voor dat je jezelf barricadeert met bijvoorbeeld kussens of handdoeken zodat je niet makkelijk om kunt draaien in je slaap. Of als je een oor piercing hebt gebruik een reiskussentje om de druk van je oor af te houden. De silicone piercing discs kunnen ook helpen met het verminderen en weg laten gaan van de bultjes. Maar houd hierbij wel in gedachten dat als de oorzaak van de irritatie niet wordt weggehaald (bijvoorbeeld slecht afgewerkte sieraden, of sieraden in de verkeerde maat) dan kunnen ze weer net zo makkelijk terug komen.

Mijn piercing heeft een glanzend/open bultje

Ziet het bultje er glanzend en vochtig uit? Dan kan dit ook komen doordat de piercing te nat is geworden/gebleven en dan is het erg belangrijk om hem goed droog te houden. Dit betekent niet dat je hem niet meer schoon mag maken of dat je niet meer mag douchen. Nee dit is juist wel belangrijk maar zorg ervoor dat je na de hand je piercing goed droog maakt. Dit kan door een steriel gaasje voorzichtig tegen de piercing te houden zodat die het achtergebleven vocht kan absorberen en als je er niet goed bij kan op deze manier dan kun je dit ook met een föhn op de koele stand doen. Gaat het om een oorpiercing, zorg er dan voor dat je niet met natte haren gaat slapen. Bij deze ‘natte bultjes’ is het af te raden om de silicone piercing discs te gebruiken omdat hier makkelijker vocht achter blijft zitten.

En verder?

Heb je een idee wat de oorzaak kan zijn (geweest)? Fijn, mocht je het nog niet weten dan raad ik je aan om langs een betrouwbare piercer te gaan. Sowieso kan het nooit kwaad om de piercing even helemaal te verzorgen alsof ie net nieuw is: twee keer per dag met een steriele zoutoplossing sprayen en verder zo min mogelijk aanzitten en alle druk ervandaan houden. Spoel hem ook goed na na het douchen zodat er geen restjes zeep achterblijven. Ga aub niet aan de slag met agressieve dingen zoals sterilon of betadine. En gebruik zeker geen verschillende ‘schoonmaakmiddeltjes’ door elkaar. Je lichaam heeft de tijd nodig om te genezen. Ook het schoonhouden met de zoutoplossing is geen wondermiddel. Het zal vaak alsnog enkele weken duren voordat de irritatie helemaal weg is maar je zou na een of twee weken toch al wel verschil moeten merken. Als dat niet het geval is raad ik je aan om langs een betrouwbare piercer te gaan die veel ervaring heeft met het oplossen van piercing problemen.

Zoutbadjes

Komt er veel vocht uit je piercing en gaat het niet weg met het sprayen en douchen of is je piercing flink opgezwollen maar heb je nog wel genoeg ruimte met je sieraad? Dan kun je tijdelijk ook een of twee keer per dag een zoutbadje doen. Die maak je door een kopje water te koken, hier een paar korreltjes zeezout in te doen (echt maar een paar, less is more in dit geval) en je piercing hierin te laten weken. Dit is niet voor iedere piercing even makkelijk maar je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een schone eierdop of shotglaasje die je tegen je tepel of navel zetten, of je kunt het in een langwerpige bak doen en deze op de bankleuning zetten en er met je oor in gaan hangen, of hem op de tafel zetten en met je neus of wenkbrauw inhangen. Hou dit ongeveer 5 minuutjes vol. De oplossing mag lekker warm zijn maar niet pijnlijk warm. Door de warmte kan eventueel vuil er makkelijker uit en worden de opgedroogde korstjes week. Dep daarna de piercing voorzichtig droog met een steriel gaasje, hierbij kun je het week geworden wondvocht voorzichtig weghalen. Daarna is het belangrijk om alles even tot rust te brengen door de koelen. Houd een steriel gaasje onder de koude kraam of nog beter spray hem even in met de steriele zoutoplossing en houd deze even een minuutje tegen de piercing aan. Is de piercing hierna nog vochtig dep hem dan voor een laatste keer droog.

Nieuwe Wiki’s

Populaire Wiki’s

Piercing Zetten

Menu
Vragen? Stuur een appje