Hoe zorg ik dat mijn piercing goed geneest?

Yes, je piercing is gezet! En nu? Het schoonhouden van je piercing is net zo belangrijk als het netjes zetten ervan. Want ook een goed geplaatste piercing kan bij onvoldoende of verkeerde verzorging gaan irriteren of zelfs ontsteken. De gemiddelde genezingsperiode van een piercing verschilt per piercing en loopt uiteen van een week of 6 tot in sommige gevallen 12 maanden of langer. Dit verschilt ook nog per persoon en algemene gezondheid, stress, drugs, slaaptekort en lichamelijke conditie spelen hierbij zeker een rol. Het is namelijk je lichaam die je piercing geneest en niet de middelen die je gebruikt om hem schoon te houden. Deze producten kunnen zeker wel helpen met de genezing maar bij verkeerde producten of verkeerd gebruik ook de genezing vertragen. Verder raak je de piercing, en de huid eromheen, zo min mogelijk aan tijdens de genezing. 

Wat kun je verwachten tijdens de genezing?

Je nieuwe piercing is eigenlijk gewoon een wondje en gedraagt zich ook niet heel anders. Het grote verschil is dat er bij een piercing iets achterblijft (je sieraad) in het wondje waardoor het veel langer duurt voordat ie helemaal genezen is. Direct na het piercen kan er wat bloed vrijkomen en kan de plaats rondom de piercing rood worden en een beetje opzwellen. De roodheid en zwelling kunnen enkele weken aanhouden. Als er al bloed zichtbaar is dan is dit slechts de eerste paar dagen. Ook zal er wondvocht uit de piercing komen tijdens de genezing, dit kan maanden aanhouden. Dit wondvocht vormt een soort van korstje rond de piercing. Het is belangrijk dat je niet aan dit korstje gaat krabben omdat je dan een nieuw wondje maakt.

Normaal tijdens het genezen van je piercing:

 • Rode huid en lichte zwelling rondom je piercing.
 • Wit/licht gelig wondvocht.
 • Korstje direct om je piercing.
 • Jeuk rondom je piercing.
 • Gevoeligheid van en rondom de huid waar je piercing zit, dit kan een paar weekjes duren.
 • Langer staafje gebruiken om de zwelling goed op te kunnen vangen en complicaties door knellende sieraden te voorkomen

Niet normale verschijnselen tijdens de genezing

 • Meer dan 2 cm rode huid rondom je piercing
 • Veel pijn
 • Extreme zwelling
 • Dik groen wondvocht 
 • Stank uit de piercing
 • Bloed na de eerste paar dagen
 • Piercing die knelt

Schoon houden van je piercing

Ik heb al vaak verteld dat je niet aan je genezende piercing mag komen, maar het is wel belangrijk om je piercing en de huid eromheen goed schoon te houden. Dit doe je met een steriele zoutoplossing en eventueel een steriel gaasje/schoon stukje keukenrol. Hiermee spray je je piercing (voor en achter) twee keer per dag in. Zie je dat er aan het sieraad wondvocht, talg of vuil aan het opbouwen is dan is het wel belangrijk om dit voorzichtig weg te halen. Dit werkt het beste na het douchen, wanneer je de douche kop even een minuutje over je piercing hebt laten stromen, dan heeft alles al kunnen weken en verzachten. Als de ophoping niet vanzelf wegspoelt kun je heel voorzichtig met het steriele gaasje/schoon stukje keukenrol langs het sieraad gaan. Het is niet de bedoeling dat je met kracht en pijn de korstjes op de huid verwijderd, doe dit voorzichtig en week desnoods een keertje extra. Spray hierna nog even na met de zoutoplossing zodat de huid weer kan neutraliseren. De zoutoplossing heeft namelijk dezelfde samenstelling (0,9% ook wel fysiologisch zout genoemd) als dat er van nature in je lichaam voorkomt. Let er ook op dat je zeeprestjes goed wegspoelt na het douchen als je douchegel hebt gebruikt of je haar lekker heb geshampood. Ik hou zelf niet zo van het schoonmaken met (antibacteriële) zeep omdat je hiermee altijd aan het wondje zelf moet zitten en de restjes voor irritatie kunnen zorgen. Producten zoals bijvoorbeeld sterilon of betadine zijn weer te agressief en zorgen daarom een langere genezingstijd. Je hebt de goede bacteriën nodig voor een snelle genezing. Daarnaast kan betadine goud(coatings) aantasten. Daarom mijn voorkeur voor een steriele zoutoplossing. 

Piercing nazorg
Zoals bijvoorbeeld deze steriele, vegan zoutoplossing van Neilmed

Wat mag je WEL doen tijdens de genezing?

Houd in gedachte dat voor iedereen de genezing anders kan lopen en bij twijfel het altijd slim is om contact op te nemen met mij, of een andere professionele piercer. 

 • Je piercing met rust laten, niet aanraken dus.
 • Trauma vermijden (kledingstukken die strak zitten, riemen die erop komen, oordopjes tegen je piercing, erop liggen).
 • Spray de piercing 2 keer per dag met een steriele zoutoplossing (als je gaat douchen dan erna, niet ervoor).
 • Goed naspoelen tijdens het douchen zodat er geen zeepresten achterblijven.
 • Zorg dat er zo min mogelijk wrijving/druk op je piercing zit.
 • Tijdens het slapen vermijden op je piercing te liggen.
 • Het zwembad of de sauna vermijden tijdens de genezing. Minimaal de minimale genezingsperiode van de genezing.
 • Op controle komen na de afgesproken periode. 

Wat kun je beter NIET doen tijdens de genezing

Je nieuwe piercing is feitelijk een wond en moet zo ook behandeld worden. Je hebt zelf een heleboel dingen in de hand. Let erop dat je de onderstaande punten zo veel mogelijk vermijd.

 • Niet aan je piercing zitten. Dus niet draaien en niet spelen.
 • Niet krabben/pulken aan eventuele korstjes.
 • Niet zomaar je piercing er uithalen.
 • Niet wisselen van het sieraad als ie nog niet helemaal genezen is.
 • Niet erop slapen.
 • Geen kleding dragen die druk op je piercing geeft.
 • Geen sterilon of andere agressieve middelen gebruiken om je piercing schoon te houden. Hier gebruik je een steriele zoutoplossing voor.
 • Niet zwemmen of de sauna bezoeken.
 • Geen make-up/crèmes/sprays gebruiken in het gebied waar je gepierced bent.
 • Niet over verzorgen van je piercing. Twee maximaal drie keer per dag de schoonmaakroutine uitvoeren is genoeg.

Pijnstilling

Het is beter geen vorm van pijnstilling te nemen. Maar mocht het toch nodig zijn, dan is het beter paracetamol of ibuprofen te pakken in plaats van aspirine. Aspirine heeft antistollende middelen, wat de genezing af kan remmen. Gebruik dit volgens de gebruiksaanwijzing en gebruik dit nooit op de piercing zelf!

Controle

Na een paar weken (meestal vier) vraag ik je om terug te komen voor controle zodat ik even mee kan kijken hoe het allemaal gaat en als het nodig is er een korter staafje in kan zetten. Tijdens het piercen gebruik ik een langer staafje om de zwelling op te kunnen vangen en een knellend sieraad te voorkomen. Wil je met de controle al een ander topje? Dan is dit alleen mogelijk als de piercing rustig is en als er sowieso een ander sieraad in moet om de genezing optimaal te houden. Wil je graag je pierce-sieraad vervangen voor een sieraad met een andere vorm dan zul je moeten wachten tot ie helemaal genezen is. Een piercing geneest van buiten naar binnen en ziet er vaak al snel ‘genezen’ uit maar het duurt maanden voordat de binnenkant helemaal goed genezen is. 6 maanden is geen ongebruikelijke periode voor de meeste piercings.

Vragen/problemen

Krijg je binnen enkele dagen na het piercen last van koorts? Bel dan direct je dokter, wacht hier niet mee. Twijfel je of het wel goed gaat met je piercing, is er iets niet helemaal duidelijk of wil je gewoon iets weten? Bezoek de Sparklipedia online om je in te lezen en/of neem contact met me op. Je kunt me appen op06-82958008 en ik help je verder. Domme vragen zijn er niet en ik heb liever dat je een keer teveel iets vraagt dan dat je met iets rond blijft lopen dat je niet vertrouwd. Ook is stress niet goed voor het genezingsproces ;).

Specifieke tips voor specifieke piercings

Extra tips voor oorpiercings: 

Uiteraard als eerste: ga er niet op slapen. Je kunt gebruik maken van een reiskussentje of donut-kussen als je het moeilijk vindt om in een andere positie te slapen. Probeer ook om tijdens het douchen je haren aan de andere kant van je hoofd in te zepen en uit te spoelen. Spoel ook goed na en ga niet met natte haren slapen. Hou ook haarlak op andere haarproducten uit de buurt van je genezende piercing. Vermijd koptelefoon of oortjes, zodat er geen druk op komt te staan. Gemiddelde genezingstijd 3-9 maanden.

Extra tips voor lip- en tongpiercings: 

Orale piercings kunnen best veel opzwellen. Om dit tegen te gaan of juist te verminderen is het is het slim om je drankjes extra koud te maken met ijsklontjes of hier zelf op te sabbelen (niet bijten). Dit voelt ook erg lekker aan. Je kunt ook een koud kompres gebruiken en in het uiterste geval is een ontstekingsremmend medicijn ook een optie. En vergeet niet om na eten je mond met schoon water te spoelen. Gebruik zeker geen alcoholhoudende mondspoelingen maar een zoutoplossing. Roken is tijdens de genezing eigenlijk echt niet de bedoeling. Vind je dit moeilijk, probeer het dan zo lang mogelijk uit te stellen en probeer te minderen tijdens deze periode. Ook raad ik drinken van alcohol af. Als laatste, ga niet met je tongpiercing spelen, hiermee kun je je tanden beschadigen. Schade aan je tandglazuur is permanent. Gemiddelde genezingstijd 7-12 weken.

Extra tips voor navelpiercings:

De eerste tip is natuurlijk, ga er niet op slapen. Daarnaast is het even opletten met je kleding. Draag je een riem, deze mag niet op je genezende piercing komen. Check dit staand, maar ga ook even op een stoel of bank zitten. Dit geldt ook voor je broekrand. Deze mag onder of boven je piercing komen, maar niet erop. Ook dit check je even staand en zittend. Als laatste, je navel is redelijk diep. Zorg dus na het douchen en spoelen met de steriele zoutoplossing dat je de hele navel goed droog maakt. Gemiddelde genezingstijd 3-9 maanden.

Extra tips voor tepelpiercings:

Ook voor deze piercing geld dat je tijdens het slapen beter niet plat op je borst kunt liggen. Ga op je zij of rug liggen. Draag je en BH? Check dan even dat er geen naad over je genezende piercing heen loopt. Dit kan voor irritatie zorgen. Een mooie BH van kant is ook een risico, hier kan het sieraadje makkelijker achter blijven hangen. Je kunt dan het beste iets van katoen dragen, maar zeker iets wat helemaal glad is. Let ook op met het opspuiten van deodorant, blijf uit de buurt van je piercing. Gemiddelde genezingstijd 3-9 maanden.

Extra tips voor wenkbrauw piercings: 

Let er bij het dragen van bril of zonnebril dat deze niet tegen je nieuwe piercing aandrukt. Zet hem met een beetje moed, beleid en trouw op. Gemiddelde genezingstijd 8-12 weken.

Extra tips voor neus- en septum piercings: 

Snuit je neus voorzichtig. Dit mag je gewoon doen als dat nodig is, maar knijp niet je hele neus fijn. Check erna of al het snot echt weg is en er niets blijft hangen. Net als bij de wenkbrauw piercing is het belangrijk dat je bij een genezende neuspiercing make-up en crèmes 1,5 cm uit de buurt houdt. En als je rookt, blaas de rook dan niet uit via je neus. Gemiddelde genezingstijd 3-6 maanden.

Nieuwe Wiki’s

Populaire Wiki’s

Piercing Zetten

Menu
Vragen? Stuur een appje