Nazorg van een genezende lip- of tong piercing

 1. Home
 2. Piercing Wiki
 3. Nazorg
 4. Nazorg van een genezende lip- of tong piercing
Hoe zorg ik dat mijn piercing goed geneest?

Yes, je lip– of tongpiercing is gezet! En nu? Het schoonhouden van je piercing is net zo belangrijk als het netjes zetten ervan. Want ook een goed geplaatste piercing kan bij onvoldoende of verkeerde verzorging gaan irriteren of zelfs ontsteken. De gemiddelde genezingsperiode van een piercing verschilt per piercing en loopt uiteen van een week of 6 tot in sommige gevallen 12 maanden of langer. Dit verschilt ook nog per persoon en algemene gezondheid, stress, drugs, slaaptekort en lichamelijke conditie spelen hierbij zeker een rol. Het is namelijk je lichaam die je piercing geneest en niet de middelen die je gebruikt om hem schoon te houden tijdens de nazorg. Deze producten kunnen zeker wel helpen met de genezing maar bij verkeerde producten of verkeerd gebruik ook de genezing vertragen. Verder raak je de piercing, en de huid eromheen, zo min mogelijk aan tijdens de genezing. 

Wat kun je verwachten tijdens de genezing?

Je nieuwe piercing is eigenlijk gewoon een wondje en gedraagt zich ook niet heel anders. Het grote verschil is dat er bij een piercing iets achterblijft (je sieraad) in het wondje waardoor het veel langer duurt voordat ie helemaal genezen is. Direct na het piercen kan er wat bloed vrijkomen en kan de plaats rondom de piercing rood worden en een beetje opzwellen. De roodheid en zwelling kunnen enkele weken aanhouden. Als er al bloed zichtbaar is dan is dit slechts de eerste paar dagen. Ook zal er wondvocht uit de piercing komen tijdens de genezing, dit kan maanden aanhouden. Dit wondvocht vormt een soort van korstje rond de piercing. Het is belangrijk dat je niet aan dit korstje gaat krabben omdat je dan een nieuw wondje maakt.

Normaal tijdens het genezen van je piercing:

 • Rode huid en lichte zwelling rondom je piercing.
 • Wit/licht gelig wondvocht.
 • Korstje direct om je piercing.
 • Jeuk rondom je piercing.
 • Gevoeligheid van en rondom de huid waar je piercing zit, dit kan een paar weekjes duren.
 • Langer staafje gebruiken om de zwelling goed op te kunnen vangen en complicaties door knellende sieraden te voorkomen

Niet normale verschijnselen tijdens de genezing

 • Meer dan 2 cm rode huid rondom je piercing (m.u.v. de eerste dag)
 • Veel pijn
 • Extreme zwelling
 • Dik groen wondvocht 
 • Stank uit de piercing
 • Bloed na de eerste paar dagen
 • Piercing die knelt
Schoon houden van je piercing

Ik heb al vaak verteld dat je niet aan je genezende piercing mag komen, maar het is wel belangrijk om je piercing en de huid eromheen goed schoon te houden. Dit doe je met een steriele zoutoplossing en eventueel een wattenstaafje. Zie je dat er aan het sieraad wondvocht, talg of vuil aan het opbouwen is dan is het wel belangrijk om dit voorzichtig weg te halen. Dit kan het beste door met de zoutoplossing te spoelen of sprayen. Het helpt ook om dit te doen na het douchen, dan heeft alles al kunnen weken en verzachten. Als de ophoping niet vanzelf wegspoelt kun je heel voorzichtig het met een schoon en nat wattenstaafje langs het sieraad gaan. Het is niet de bedoeling dat je met kracht en pijn de korstjes op de huid verwijderd, doe dit voorzichtig en week desnoods een keertje extra. Let er ook op dat je zeeprestjes goed wegspoelt na het douchen als je douchegel hebt gebruikt of je haar lekker heb geshampood.

Nazorg van een genezende lip- of tong piercing

Wat mag je WEL doen tijdens de genezing?

Houd in gedachte dat voor iedereen de genezing anders kan lopen en bij twijfel het altijd slim is om contact op te nemen met mij, of een andere professionele piercer. 

DO:

 • Je piercing met rust laten, niet aanraken dus.
 • Trauma vermijden (erg spicey eten bijvoorbeeld, en druk op de piercing)
 • Spray of spoel de piercing 2 keer per dag met een steriele zoutoplossing (als je gaat douchen dan erna, niet ervoor).
 • Goed naspoelen tijdens het douchen zodat er geen zeepresten achterblijven.
 • Zorg dat er zo min mogelijk wrijving/druk op je piercing komt.
 • Tijdens het slapen vermijden op je piercing te liggen.
 • Het zwembad of de sauna vermijden tijdens de genezing. Minimaal de minimale genezingsperiode van de genezing.
 • Op controle komen na de afgesproken periode. 
Wat kun je beter niet doen tijdens de genezing

Je nieuwe piercing is feitelijk een wond en moet zo ook behandeld worden. Je hebt zelf een heleboel dingen in de hand. Let erop dat je de onderstaande punten zo veel mogelijk vermijd.

DON’T:

 • Niet aan je piercing zitten. Dus niet draaien en niet spelen.
 • Niet krabben/pulken aan eventuele korstjes.
 • Niet zomaar je piercing er uithalen.
 • Niet wisselen van het sieraad als ie nog niet helemaal genezen is.
 • Niet erop slapen.
 • Geen sterilon of andere agressieve middelen gebruiken om je piercing schoon te houden. Hier gebruik je een steriele zoutoplossing voor.
 • Niet zwemmen of de sauna bezoeken.
 • Geen make-up/crème’s/sprays gebruiken in het gebied waar je gepierced bent.
 • Niet over-verzorgen van je piercing. Twee maximaal drie keer per dag de schoonmaakroutine uitvoeren is genoeg.
Extra tips voor genezende lip- en tongpiercings: 7-12 weken

Orale piercings kunnen best veel opzwellen. Om dit tegen te gaan of juist te verminderen is het is het slim om je drankjes extra koud te maken met ijsklontjes of hier zelf op te sabbelen (niet bijten). Dit voelt ook erg lekker aan. Je kunt ook een koud kompres gebruiken en in het uiterste geval is een ontstekingsremmend medicijn ook een optie. En vergeet niet om na eten een glas water te drinken om alles weer schoon te spoelen. Gebruik zeker geen alcoholhoudende mondspoelingen maar een zoutoplossing. Roken is tijdens de genezing eigenlijk echt niet de bedoeling. Vind je dit moeilijk, probeer het dan zo lang mogelijk uit te stellen en probeer te minderen tijdens deze periode. Ook raad ik drinken van alcohol af. Hiervan kan je piercing extra gaan zwellen en gaan bloeden. Als laatste, ga niet met je tong- of lippiercing spelen, hiermee kun je je tanden beschadigen. Schade aan je tandglazuur is permanent.

Pijnstilling

Het is beter geen vorm van pijnstilling te nemen. Maar mocht het toch nodig zijn, dan is het beter paracetamol of ibuprofen te pakken in plaats van aspirine. Aspirine heeft antistollende middelen, wat de genezing af kan remmen. Gebruik dit volgens de gebruiksaanwijzing en gebruik dit nooit op de piercing zelf!

Controle

Na een paar weken (meestal drie of vier) vraag ik je om terug te komen voor controle zodat ik even mee kan kijken hoe het allemaal gaat en als het nodig is er een korter staafje in kan zetten. Tijdens het piercen gebruik ik een langer staafje om de zwelling op te kunnen vangen en een knellend sieraad te voorkomen. Wil je met de controle al een ander topje? Dan is dit alleen mogelijk als de piercing rustig is en als er sowieso een ander sieraad in moet om de genezing optimaal te houden. Wil je graag je pierce-sieraad vervangen voor een sieraad met een andere vorm (bijvoorbeeld een ring) dan zul je moeten wachten tot ie helemaal genezen is. Een piercing geneest van buiten naar binnen en ziet er vaak al snel ‘genezen’ uit maar het duurt vaak maanden voordat de binnenkant helemaal goed genezen is. 2 tot 6 maanden is geen ongebruikelijke periode voor de meeste tong en lippiercings.

Vragen/problemen

Krijg je binnen enkele dagen na het piercen last van koorts? Bel dan direct je dokter, wacht hier niet mee. Bezoek de Sparklipedia online om je in te lezen en/of neem contact op met een professionele piercer die deze piercings nog zet. Vanaf november 2021 ben ik helemaal gespecialiseerd in oren en kun je voor gezichts- en lichaams piercings niet meer terecht bij Sparkling. Alles over Oorpiercing Boutique Sparkling vind je hier.

Wil je inspiratie op doen voor een nieuw oor sieraad of oor piercing, bezoek dan de Sparkling Piercings Instagram pagina!

Nieuwe Wiki’s

Niets gevonden.

Populaire Wiki’s

Niets gevonden.

Piercing Zetten

Vragen? Stuur een appje