Kwaliteitsverschil in piercing sieraden

  1. Home
  2. Piercing Wiki
  3. Kwaliteitsverschil in piercing sieraden

Betere sieraden voor een blije en gezonde piercing!

Het ene piercing sieraad is het andere niet. De termen ‘goede kwaliteit’ of ‘de beste kwaliteit’ mag iedereen vrij gebruiken en daarom is het, zeker online, lastig om een goed en veilig sieraad te onderscheiden van een die je een hoop ellende kan geven. 

In de nieuwe webshop vind je alleen nog maar sieraden die aan mijn strenge kwaliteitseisen voldoen. Ik wil dat iedereen zonder problemen plezier heeft van zijn piercings en de kwaliteit van het sieraad heeft hier veel mee te maken. Het sieraad zit langere tijd IN je lichaam en daar wil je goed voor zorgen. Als je bij Sparkling Piercings een sieraad koopt kun je er met een gerust hart vanuit gaan dat je iets koopt wat je voor langere tijd veilig in je lichaam kunt dragen en waar je lang plezier van zult hebben. 

Inwendig schroefdraad, uitwendig schroefdraad, draadloos? Wat is het verschil en wat kan ik het beste dragen?

En om ervoor te zorgen dat jij de beste keuze maakt voor je nieuwe piercing leg ik je graag uit wat de verschillen zijn en waarom ik werk met de sieraden die ik aanbied en pierce.

Uitwendig schroefdraad

De meeste piercing sieraden die je in Nederland vindt hebben een uitwendige schroefdraad. Dit houd in dat je de schroefdraad ziet als je naar de piercing kijkt. Om de schroefdraad te maken loopt er een dunne, wokkelende draad over een staafje. Dit systeem is scherp en daarom is het vaak niet prettig om deze sieraden in en uit te doen. Je kunt hier zelfs je gaatje mee beschadigen en het neemt ‘vuil’ mee naar binnen, denk hierbij bijvoorbeeld aan huidschilfers maar ook bacteriën blijven hier makkelijk in achter. Ook sluiten de topjes vaak niet netjes aan op het staafje wat voor onnodige wrijving, en dus irritatie, kan zorgen. Ook is dit een plek waar bacteriën vaak ophopen. 

Kwaliteitsverschil in piercing sieraden Kwaliteitsverschil in piercing sieraden

Inwendig schroefdraad

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar sieraden met een inwendige schroefdraad of draadloos systeem. Bij de sieraden met een inwendige schroefdraad is de schroefdraad namelijk naar binnen verwerkt. Deze steekt niet uit en kan dus niet langs je gaatje schrapen waardoor je een soepele wissel hebt zonder beschadiging van het weefsel. Een ander groot voordeel is dat je hier tapers (een staafje dat van dun naar dik loopt) op kunt schroeven en hiermee een extra soepele wissel kunt maken. De tijd van pijn en ongemak tijdens het wisselen is voorbij. Daarnaast sluit het topje mooi aan op het staafje zodat bacteriën niet op kunnen hopen en dit zorgt er ook voor dat er geen scherpe rand tegen het uiteinde van je piercing drukt. 

Kwaliteitsverschil in piercing sieradenKwaliteitsverschil in piercing sieraden

Draadloos systeem

Hetzelfde geldt voor sieraden met een draadloos systeem. Hiermee wordt het topje door middel van een klein vacuüm op zijn plek gehouden. Hierbij wordt er geen schroefdraad gebruikt maar heeft het topje een pinnetje die in het staafje wordt gebogen. Ook bij deze sieraden kun je een taper gebruiken voor de wissel omdat het staafje hol is. Dit systeem heeft dezelfde voordelen als de inwendige schroefdraad; geen beschadiging door een scherpe schroefdraad tijdens de wissel, naadloze aansluiting voor meer draagcomfort en minder kans op irritatie, en de topjes kunnen veel platter gemaakt worden omdat er geen ruimte nodig is om een schroefdraad uit het topje te halen omdat deze uit het topje steekt. 

Kwaliteitsverschil in piercing sieradenKwaliteitsverschil in piercing sieraden

Naast het soort schroefdraad zijn er meerdere dingen van belang om een sieraad een goed en veilig sieraad te maken:

Kwaliteitsverschil in piercing sieraden
Credits foto: APP (Association of professional piercers)
Zie hier links een sieraad van implantaat waardig materiaal met inwendige schroefdraad en hand gepolijste afwerking. Rechts zie je een voorbeeld van een sieraad met uitwendige schroefdraad, die niet afgewerkt is en van mysterieus materiaal is gemaakt.

Materiaal en afwerking

Ook qua materiaal en afwerking is er veel verschil in kwaliteit. Dit komt omdat je van alles mag labelen onder ‘chirurgisch staal’. Het is dus eigenlijk niks zeggend. Ook wordt er veel ‘implant grade titanium’ verkocht uit landen die geen controle hebben. Hierdoor komt het nog weleens voor dat niet alles is zoals het op de certificaten staan. Daarom ga ik vanaf januari 2022 de volledige overstap maken naar gecontroleerd implant grade titanium (Ti6AL-4V, ASTM F136). Dit is een biocompatibele materiaal; materialen die het weefsel niet beschadigen of vernietigen en dit kun je veilig langere tijd in je lichaam dragen. Deze sieraden zijn nu ook al verkrijgbaar onder de premium-lijn. Chirurgisch staal en titanium dat niet van goede kwaliteit is en niet netjes is afgewerkt kan nog steeds voor veel irritatie zorgen.

Naast het juiste materiaal hebben alle sieraden ook een goede tot uitstekende afwerking. Hoe gladder het oppervlak hoe minder irritatie. Sommige sieraden zijn zelfs met de hand gepolijst voor de ultieme afwerking. Hierdoor vormt er een laagje chromium oxide die ervoor zorgt dat de nikkelafgifte verminderd. Ook kunnen bacteriën minder makkelijk blijven hangen omdat er geen deukjes en krasjes op het oppervlakte zitten waar ze zich in kunnen nestelen. En hoe gladder de piercing hoe minder je ervan merkt tijdens het dragen, weg met het schuurpapier effect van onafgewerkte sieraden. 

Naast de staafjes en balletjes zullen de hangers/randjes/figuurtjes ook niet verkleuren omdat ook deze gemaakt zijn van massief staal, titanium of goud en niet van een of andere mysterieuze (koper)messing met een laagje rhodium. Dus geen groene plekken of heftige reacties meer omdat omdat het laagje er na een paar weken af is gesleten maar zelfs na jaren nog een mooie piercing. Op sommige sieraden heb je zelfs levenslang garantie (bij normaal gebruik). 

Omdat we een groot assortiment titanium piercings hebben en titanium in allerlei kleuren geanodiseerd kan worden hebben we steeds minder gelaagde sieraden. De gelaagde sieraden die we verkopen hebben een langere levensduur dan de meeste en bladeren niet zomaar af. Het materiaal dat hier onder zit is nog steeds hetzelfde staal of titanium als de andere sieraden en geen mysterieus staal of (koper)messing. Ook al zie je niet wat eronder een coating zit, het is super belangrijk dat dit ook een veilig materiaal is om de kans op reactie zo klein mogelijk te houden. 

Extra Sparkling

Als je je piercing met strass steentjes of opalen hier bij Sparkling Piercings koopt dan zijn deze gezet en niet gelijmd. Bij sommige sieraden kan het voorkomen dat de steentjes op den duur vervagen of zelfs gaan verkleuren. Maar dit zou zeker niet binnen de eerste zes maanden moeten gebeuren. Het proces om de steentjes zo te zetten dat deze niet kunnen verkleuren is een tijdrovend en daardoor kostbaar proces. Om toch voor ieder budget een veilig sieraad aan te kunnen bieden heb ik gekozen om deze sieraden toch aan te bieden. Bij de sieraden met levenslange garantie heb je ook garantie op verkleuring. Bekijk hier de voorwaarden voor levenslange garantie.

Voordelen van een Sparkling Piercings sieraad:

  • Geen beschadiging van je gaatje door inwendige schroefdraad of duw-in systeem
  • Minder irritatie door glad afgewerkte materialen
  • Veiliger en schoner materiaal door goede kwaliteit chirurgisch staal, titanium of goud
  • Gezette steentjes en opalen die beter blijven zitten zonder giftige lijmen
  • Geen verkleuring van het materiaal door gebruik van massieve materialen

Heb je vragen waar je nog geen antwoord op hebt gekregen? Laat het me gerust weten! 

 

Klik hier voor ervaringen van mijn klanten.

Nieuwe Wiki’s

Niets gevonden.

Populaire Wiki’s

Niets gevonden.

Piercing Zetten

Vragen? Stuur een appje