Threadless piercing sieraden?

 1. Home
 2. Blog
 3. Threadless piercing sieraden?

Wat zijn threadless piercing sieraden?

Het grootste verschil tussen threadless sieraden en de meeste piercings sieraden die je in Nederland ziet is dat de threadless sieraden geen schroefdraad hebben. Je drukt het topje (de ‘voorkant’) in het staafje (de ‘achterkant’) in plaats van dat je deze op elkaar draait. Het scheelt een hoop gefriemel en gedoe om zelf sieraden te wisselen.

Wat zijn de voordelen van threadless sieraden?

Threadless sieraden hebben vele voordelen ten op zicht van sieraden met schroefdraad:

 • Er steekt geen scherp schroefdraad uit het staafje zodat je je piercing niet beschadigd tijdens het wisselen
 • Je kunt het topje zo positioneren dat het altijd de kant op staat die jij wilt hebben. Zeker bij a-symmetrische modellen en gebogen staafjes is dit een groot pluspunt
 • Je kunt ze super stevig vastzetten zodat je de topjes niet zomaar verliest
 • Zeker op plaatsen waar je niet zo makkelijk bij kan met je vingers, is het makkelijker om te wisselen omdat je letterlijk alleen maar hoeft te drukken en niet vele slagen rond hoeft te draaien om je sieraad vast te zetten
 • Ze zijn verkrijgbaar in vele verschillende modellen, zowel in titanium als in goud
 • De topjes kunnen super plat zijn omdat er geen schroefdraad ín hoeft te komen

Wat zijn de nadelen van threadless sieraden?

 • Als je nu een sieraad met schroefdraad draagt zal je een nieuw staafje nodig hebben voor de threadless topjes. Aan de andere kant, als je die eenmaal één hebt dan heb je alleen nog maar losse threadless topjes nodig om te kunnen wisselen. Je staafje kun je gewoon laten zitten dan.
 • Het is belangrijk dat je gelijke, rechte druk op het topje en op de achterkant van het staafje zet als je deze dicht drukt. Als je schuin kracht zet om hem dicht te drukken heb je de kans dat het pinnetje ombuigt. Vaak kun je dit weer terug buigen maar als ie echt heel schuin stond en je teveel kracht heb gezet bestaat de kans dat het pinnetje breekt.
 • Er bestaan ook threadless sieraden van slechte kwaliteit die niet lang mee gaan of die makkelijk loslaten, koop dus niet zomaar blindelings ergens een threadless sieraad. De sieraden die je hier koopt zijn getest op de kwaliteit en materialen en je hebt er ook twee jaar garantie op.

Verschil tussen verschillende threadless sieraden

Ik zei het net al even kort, maar net zoals bij eigenlijk alles, heb je ook in threadless sieraden veel verschil in kwaliteit. Dit heeft te maken met het soort materiaal dat gebruikt wordt, hoe het pinnetje op het topje is gemaakt en van welk materiaal deze is, maar ook met de afwerking van het materiaal en design. Ook bij threadless sieraden wil je alleen materialen ín je lichaam dragen die er veilig, voor langere tijd in kunnen zitten zoals bijvoorbeeld gecontroleerd implant grade titanium, niobium of 14 of 18 K goud zonder nikkelafgifte. Ook is het belangrijk dat (voor de achterkant) van de topjes glad is afgewerkt zodat deze voor zo min mogelijk irritatie en vuil opbouw kunnen zorgen.

Je hebt verschillende modellen threadless sieraden:

 • Gebogen staafjes
 • Labretjes (recht staafje met platte achterkant
 • Circular barbells (open ringetje waar twee topjes in kunnen)
 • Rechte staafjes

Op al deze modellen kunnen dezelfde topjes gedragen worden. De manier waarop je ze vast maakt, verschilt een klein beetje per soort.

Hoe werken threadless sieraden?

Threadless sieraden bestaan eigenlijk uit drie delen;

 • Het topje (de voorkant)
 • Het pinnetje dat aan het topje zit (wat in het staafje wordt gedrukt)
 • Het staafje (dat door je piercing loopt)

Omdat dit systeem door middel van druk werkt is het belangrijk dat het pinnetje van het topje, stevig in het staafje zit. Bij rechte staafjes (barbells) of labretjes (recht staafje met platte achterkant) zul je daarvoor het pinnetje een klein beetje moeten buigen. Als je je sieraden hier koopt en je zegt dat het voor een recht staafje is, dan hebben wij dit al voor je gedaan. Het kan dan alsnog zijn dat je hem zelf een beetje bij wilt stellen (strakker of losser) zeker als je een eigen staafje gebruikt. In principe zijn alle threadless pinnetjes universeel en passen ze op allerlei staafjes van 1 mm, 1,2 mm en 1,6 mm, maar omdat er per leverancier hele kleine verschillen kunnen zijn is het altijd slim om even te controleren of alles goed stevig vast zit.

Bij gebogen staafjes is het niet altijd nodig om het pinnetje te buigen omdat het curve van het staafje dan voor tegendruk zorgt. Als je het idee hebt dat het topje niet stevig genoeg zit zonder te buigen dan kun je er alsnog een klein knikje inbuigen. Vaak is dit echt maar één millimeter, buig het pinnetje richting de bolling van het staafje om ervoor te zorgen dat ie strakker komt te zitten. Als je hem juist losser wilt hebben buig dan richting de holling van het staafje.

Liever een filmpje?

Omdat het soms toch lastig inbeelden is wat ik nou precies zeg, heb ik vastgelegd hoe ik threadless sieraden vast- en losmaak. Bekijk hier op het youtube kanaal van Oorpiercing Boutique Sparkling Piercings hoe je de threadless sieraden werken.

 

 

 

 

Nieuwe Wiki’s

Niets gevonden.

Populaire Wiki’s

Niets gevonden.

Piercing Zetten

Vragen? Stuur een appje